Personakt Antavla

Statsminister Salomon Arvid Achates Lindman

tär, industriman, riksdagsman, statsminister.. Blev högst 74 år.

Far:Emil Achates Lindman (1826 - 1902)
Mor:Ebba Karolina Dahlgren (1827 - 1929)

Född:1862 Film, Österby bruk.
Död:1936 England, Surrey, Croydons flygplats.Arvid Lindman föddes 1862 på Österby bruk i Uppland och avled i december 1936 i en tragisk flygolycka vid Croydons flygplats i Storbritannien. Han skulle därifrån flyga med det holländska flygbolaget KLM till Amsterdam men i tät dimma så lyfte planet i fel riktning, träffade skorstenen på en byggnad och kraschade in i ett hus. Samtliga pssagerare omkom, däribland Lindman, den svenske direktören Charles Dickson samt autogirots skapare Juan de la Cierva.

NoteringarDe flesta av er känner kanske inte till vem Arvid Lindman var men han var under 1900-talets första årtionden en av de mest välkända namnen inom svensk politik. Han började sin karriär som sjöofficer och deltog då bland annat i fregatten Vanadis världsomsegling 1883-1885 men det är som politiker han lämnat det tydligaste avtrycket i svensk historia. Han var riksdagsman under tre årtionden, partiledare för Lantmanna- och borgarepartiet samt Sveriges statsminister under åren 1918-1911 samt 1928-1930.

Arvid Lindman hade starka kopplingar till den svenska bruksnäringen. Hans far var förvaltare vid Iggesunds och Österby bruk. Arvid själv var verkställande direktör vid flera bruk under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Svärfadern Robert Almström var även han bruksägare.

Arvid Lindman föddes 1862 på Österby bruk i Uppland och avled i december 1936 i en tragisk flygolycka vid Croydons flygplats i Storbritannien. Han skulle därifrån flyga med det holländska flygbolaget KLM till Amsterdam men i tät dimma så lyfte planet i fel riktning, träffade skorstenen på en byggnad och kraschade in i ett hus. Samtliga pssagerare omkom, däribland Lindman, den svenske direktören Charles Dickson samt autogirots skapare Juan de la Cierva.

Släkten Lindman leder sitt ursprung till Ölsremma socken i nuvarande Tranemo kommun i Västergötland. I övrigt är det stor spridning på förfäderna i södra delen av Sverige. Här hittar man en del utländska anor, inte minst genom hans farmor som var dotter till en tysk amtman von Röper. Längre tillbaka härstammar Arvid Lindman från släkten Lemmike som kom från Holland till Uddevalla i Bohuslän vid 1500-talets slut där de blev framstående handelsmän. Den svenska västkusten hade länge nära kontakter med de holländska handelshusen och det förekom inte alltför sällan att svenskar tog tjänst på de holländska fartygen. Man hade inte många chanser att se sig om i världen på den tiden så det var naturligt att en del unga, ogifta män lockades av dessa äventyr.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1862 Födelse 1862 Film, Österby bruk
1902 Fadern Emil Achates Lindman dör 1902 Stockholm
1929 Modern Ebba Karolina Dahlgren dör 1929 Stockholm
1936 Död 1936 England, Surrey, Croydons flygplats